Logo Nymarksminde Mini-zoo

Se Dyrene pÅ Nymarksminde

GÆs

Vi har to gæs på Nymarksminde. De lunter rundt og hygger sig i deres indhegning. Om foråret lægger gåsen æg og ruger på dem i 28-35 dage, indtil de klækkes. Gæslingerne er meget følsomme overfor fugt og kulde, og er derfor helt afhængige af moderens evne til at passe på dem. Efter 7-8 uger får gæslingerne deres vandtætte fjerdragt, og herefter kan de klare sig selv.

Man kan ikke komme ind til gæssene, da de kan finde på at bide.

Kaniner

På Nymarksminde har vi en ordenlig flok kaniner i vores kaninindhegning. Børnene elsker at komme ind og se dem i deres hus. Herinde kan man ofte også finde de små kaninunger. En kanin er drægtig i 28 til 31 dage, hvoraf langt de fleste unger fødes på dag 30. Ved fødslen er ungerne næsten helt nøgne og blinde. I løbet af et par dage vokser en fin og glat pels ud, og de får øjne på 10. dag.

Man kan godt komme ind til kaninerne.

KØER

Den søde ko bruger dagen på at tygge græs og hø. Det er også et meget almindeligt syn i staldene eller på marken om sommeren rundt omkring i Danmark. Koen er nemlig det man kalder en drøvtygger. Det betyder at den i første omgang ikke tygger sit foder særlig godt, men senere gylper det op og tygger det igen. Det gør den for bedre at kunne udnytte alle foderets næringsstoffer.

Man kan ikke komme ind til koen.

GEDER

Vi har et par geder på Nymarksminde som elsker at blive fodret af de kære børn. Men mange tror at geden spiser hvad som helst. Det er faktisk er det en myte at geden kan spise alt lige fra konservesdåser til bildæk - men de smågumler og smager på alt der ligner planter, for at finde noget lækkert at spise. Deres mave er designet til at fordøje blade, bark, smågrene og andet planteaffald - og de elsker det!

Man kan godt komme ind til geden.

HESTE

Nede bag huset hygger vores to heste sig. De har en hel mark for sig selv, hvor de går og smager på græsset og nyder den gode udsigt over landskabet.

Se mere om ridning her.

Kalkuner

På Nymarksminde har vi to pludrende kalkuner. Kalkunhanner er, med deres røde hudflapper og store halefler, lette at få øje på. Når kalkunen er ophidset og enten vil markere territorium eller imponere hunnerne, puster de deres sjove hudflapper op og skifter til en kraftig rød farve. Her rejser hannerne også fjerene på kroppen og halen, for at virke større.

Man kan ikke komme ind til kalkunerne, da de er lidt gnavne.

FÅR

De to får hygger sig i deres indhegning. Fåret klippes 2 gange årligt og kan give mellem 2 og 10 kg uld om året. Ulden kan derefter bruges til fremstilling af garn og til filtning.

LAND Ænder

På Nymarksminde har vi ægte danske land ænder. De har deres egen indhegning, hvor de går og slapper af. Når hunnen har lagt æg ruger hun på dem i omkring 26 dage, og når æggene klækkes kan ællingerne straks løbe omkring og finde føde. Anden fører ællingerne hen til maden og viser dem hvordan de skal æde. Hos mange andre fugle fanger hunnen føden og giver den til ungerne. Men hos ænder må ællingerne selv lære at æde. Når anden er omkring én halvt år gammel, er den helt udvokset.

GRISE

Vi har to grisebasser, som elsker at bade i mudderpølen når der har regnet lidt. Men faktisk er de meget renlige dyr. De vil eksempelvis altid have deres soveplads i én ende af indhegningen og deres toilet i den anden, så de ikke ligger i en beskidt seng.

HØNS

Høns har vi masser af på Nymarksminde. De bor i en flok i hønseindhegningen, men nogle gange får de også lov til at gå rundt i Farmparken. Hønsene "klukker" jævnligt til hinanden for at holde sammen på flokken, for at markere deres personlige afstand til de andre høns, for at meddele om ekstra fine fødefund, samt for at advare om forskellige former for trusler. Det er altid sjovt at lytte til.

KATTE

På Nymarksminde finder du også et par nysgerrige katte luntende rundt omkring. De elsker menneskeligt selskab og følger ofte gæsterne rundt i Farmparken.